Mam dla Was przepis na pyszne burgery z łososiem, chutney z ananasa, szpinakiem i guacamole polane jogurtowo-koperkowym sosem. Po raz pierwszy sama własnoręcznie zrobiłam bułki :D Chociaż nie wyszły takie idealne jak z przepisu to dla mnie i tak jest to wielki sukces :P Mam nadzieje, że będzie Wam smakowało :)
Bułeczki z sezamem (ok. 10 sztuk):
- 250ml ciepłego mleka
- 25g świeżych drożdży
- 350g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 żółtka
- 100g miękkiego masła
- żółtko i 1 łyżka mleka (do posmarowania)
Połowę mleka wlej do naczynia, dodaj pokruszone drożdże, pół łyżeczki cukru i pół łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10min, aż na powierzchni pojawi się piana. W tym czasie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj resztę cukru i sól. Wlej rozczyn z drożdży, dodaj żółtka i resztę mleka.
Wyrabiaj mieszadłem miksera przez 3 - 5 minut, dodaj miękkie masło cały czas
zagniatając ciasto. Wyrabiaj jeszcze przez około 10 - 15 minut. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie zagnieć szybko ciasto i wyłóż na stolnicę
(możesz je też schować do lodówki i przechowywać przez ok. 24h). Ciasto podziel
na ok. 10 części (około 50 g
ciasta na 1 bułeczkę) i uformuj kulki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Przed pieczeniem wierzch
bułeczek posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp sezamem. Do
nagrzanego na 180 stopni piekarnika włóż bułeczki i piecz przez ok. 25 minut,
aż lekko się zarumienią.
Kotleciki z łososia (ok. 5/6 sztuk):
- 400g filetu z łososia
- przyprawy
Zdejmij skórę z łososia, sprawdź czy nie ma ości, rozdrobnij
w melakserze lub rozdrabniaczu na pastę. Dodaj przyprawy (np. sól, pieprz,
przyprawa do mięs, chilli).
Z powstałej masy formuj cienkie (ok. 1 cm ) kotleciki i kładź je na
rozgrzanej patelni. Smaż przez ok. 1,5 minuty z każdej strony.
- 1 mały ananas
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Cukier podgrzej w rondelku, aż zacznie brązowieć. Dodaj pokrojonego w kosteczkę ananasa i smaż ok. 10minut.
Guacamole:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z limonki
- sól i pieprz (można też dodać szczypte chilli)
- 1 łyżka oliwy
Wszystkie składniki rozgnieć widelcem lub zmiksuj w rozdrabniaczu.
Przygotowanie:
Bułkę przekrój na pół. Połóż chutney z ananasa na to sałatę, łososia, guacamole, polej sosem i nałóż podsmażony na oliwie szpinak, posyp koperkiem. Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz