czwartek, 23 lipca 2015

Placuszki z cukinii&szpinakowe smoothie



Przepis z książki Ewy Chodakowskiej na pyszne placuszki z cukini z sosem jogurtowym. Jest to jedno z moich ulubionych dań, do którego zawsze uwielbiam wracać. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne, a w dodatku FIT! :P Czego chcieć więcej... :)


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pieprz, sól i ulubione przyprawy

Cukinie obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajka, mąke i przyprawy. Wymieszaj. Rozgrzej oliwę na patelni. Z powstałej masy uformuj okrągłe placuszki. Smaż z obu stron do łagodnego zbrązowienia. Odsącz tłuszcz na ręcznikach papierowych.


Sos jogurtowy:
  • 100g jogurtu bałkańskiego
  • 100g ogórka
  • pół ząbka czosnku
  • kikla listków świeżej mięty
  • łyżeczka soku z cytryny lub limonki

Obranego ogórka zetrzyj na małych oczkach, dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i kilka drobno porwanych listków mięty. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. 




Do tego mam dla Was przepis na szpinakowe smoothie, które idealnie pasuje do placuszków :)





Składniki:
  • garść szpinaku
  • 1 banan
  • pół łyżeczki imbiru
  • 250ml mleka
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na jednolitą masę.







SMACZNEGO :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz