sobota, 18 lipca 2015

TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI




Ciasto jest zainspirowane przepisem z jednej z moich ulubionych stron mojewypieki.com. 
Jest naprawdę przepyszne! Przekonajcie się sami :)


  Czekoladowe ciasto:
  •  3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Roztrzep lekko jajka, dodaj mleko, olej, cukier, olejek migdałowy- wymieszaj do połączenia.
Do drugiego naczynia przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsyp do wymieszanych mokrych składników i wymieszaj do połączenia (najlepiej rózgą kuchenną).
Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, samo dno. Przelej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika, wystudzić.

Z wystudzonego ciasta odetnij 'górkę' i pokrusz. Pozostałe ciasto przekrój wzdłuż na pół.


Krem mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • ziarenka wanilli


Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Mascarpone i kremówkę umieść w naczyniu, ubij do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodaj wanilię.



Owocowa frużelina:
  •  250 g owoców : truskawki, porzeczki, wiśnie, borówki amerykańskie, maliny itp.
  • ok. 4 łyżki żelfixu 2:1
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody


W garnuszku wymieszaj owoce z cukrem. Postaw na palniku i podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia (owoce puszczą sporo soku). Dodaj cytrynę, wodę z mąką, wymieszaj, dodaj żelfix, zagotuj i zdejmij z palnika. Schłodź by sos owocowy zgęstniał. (Powinien mieć konsystencję kisielu).


Dodatkowo: świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu


Przygotowanie:

Jeden z blatów tortu połóż na paterze. Na niego wyłóż połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównaj. Przykryj drugim blatem, posmaruj resztą kremu, kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wysyp czekoladowe okruchy i ozdób swoimi ulubionymi owocami. (Świetnie pasują nasiona granatu). I gotowe! ;-)


Ciasto przechowujcie w lodówce.







PS. Ciasto idealnie komponuje się z mrożoną kawą.
SMACZNEGO :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz