poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Burgery z łososia



Mam dla Was przepis na pyszne burgery z łososiem, chutney z ananasa, szpinakiem i guacamole polane jogurtowo-koperkowym sosem. Po raz pierwszy sama własnoręcznie zrobiłam bułki :D Chociaż nie wyszły takie idealne jak z przepisu to dla mnie i tak jest to wielki sukces :P Mam nadzieje, że będzie Wam smakowało :) 




Bułeczki z sezamem (ok. 10 sztuk):

  • 250ml ciepłego mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 żółtka 
  • 100g miękkiego masła
  • żółtko i 1 łyżka mleka (do posmarowania)

Połowę mleka wlej do naczynia, dodaj pokruszone drożdże, pół łyżeczki cukru i pół łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10min, aż na powierzchni pojawi się piana. W tym czasie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj resztę cukru i sól. Wlej rozczyn z drożdży, dodaj żółtka i resztę mleka. Wyrabiaj mieszadłem miksera przez 3 - 5 minut, dodaj miękkie masło cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiaj jeszcze przez około 10 - 15 minut. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie zagnieć szybko ciasto i wyłóż na stolnicę (możesz je też schować do lodówki i przechowywać przez ok. 24h). Ciasto podziel na ok. 10 części (około 50 g ciasta na 1 bułeczkę) i uformuj kulki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp sezamem. Do nagrzanego na 180 stopni piekarnika włóż bułeczki i piecz przez ok. 25 minut, aż lekko się zarumienią. 



Kotleciki z łososia (ok. 5/6 sztuk):
  • 400g filetu z łososia
  • przyprawy


Zdejmij skórę z łososia, sprawdź czy nie ma ości, rozdrobnij w melakserze lub rozdrabniaczu na pastę. Dodaj przyprawy (np. sól, pieprz, przyprawa do mięs, chilli).
Z powstałej masy formuj cienkie (ok. 1 cm) kotleciki i kładź je na rozgrzanej patelni. Smaż przez ok. 1,5 minuty z każdej strony.


Chutney z ananasa:
  • 1 mały ananas
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Cukier podgrzej w rondelku, aż zacznie brązowieć. Dodaj pokrojonego w kosteczkę ananasa i smaż ok. 10minut. 


Guacamole: 

  • 2 dojrzałe awokado 
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól i pieprz (można też dodać szczypte chilli)
  • 1 łyżka oliwy
Wszystkie składniki rozgnieć widelcem lub zmiksuj w rozdrabniaczu.



Przygotowanie:


Bułkę przekrój na pół. Połóż chutney z ananasa na to sałatę, łososia, guacamole, polej sosem i nałóż podsmażony na oliwie szpinak, posyp koperkiem. Smacznego! :-)

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz