piątek, 24 lutego 2017

Amerykańskie doughnuts


Popularność tych pączków na moim instagramie przebiła większość moich zdjęć haha :D W sumie Wam się nie dziwie, sama jestem ich wielką fanką :P Nie tylko pięknie wyglądają, ale w smaku również są przegenialne! Skromnie mogę nawet stwierdzić, że są lepsze niż te słynne z Dunkin' Donuts, a zrobiłam je pierwszy raz. Nie są one trudne do przygotowania, dlatego jak będziecie mieli trochę czasu to warto poświęcić go, żeby zrobić takie pyszności! 



Składniki (ok. 20 sztuk):

Zaczyn z drożdży:
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej

Do garnuszka rozkrusz drożdże i zasyp je cukrem. Zalej letnim mlekiem (nie gorącym!). Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Dodaj mąkę i wymieszaj tak, aby nie było grudek.
Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 25 minut. 


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże/4 małe żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej (do smażenia)
W czasie gdy zaczyn rośnie, w małym rondelku rozpuść masło i zostaw je do ostygnięcia. Mąkę, sól, cukier i żółtka przygotuj w jednej misce i dodaj gotowy zaczyn. Mieszaj przy użyciu miksera (końcówki do ciasta drożdżowego – haka). Wlej masło i mieszaj, aż ciasto przestanie przyklejać się do boków miski. Z gotowego ciasta uformuj kulę i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 1h).
Po tym czasie ciasto rozwałkowuj na grubość ok. 1 cm i za pomocą kubka/szklanki wycinaj nim dosyć spore okręgi. Przy użyciu kieliszka wytnij w nich mniejsze koła. Następnie ponownie odłóż do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Smaż z obu stron na głębokim oleju. (Uważaj aby temperatura nie była zbyt wysoka, bo pączki szybko się przypalą, a w środku będą nadal surowe).



Dekoracja:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1,5 tabliczki czekolady białej
  • 200g śmietany 36%
  • ulubione słodycze ( ja użyłam kinder bueno, ciastek oreo, batonika snickers, pianki marshmallow)
  • opcjonalnie: barwnik spożywczy (dodajecie do polewy z białą czekoladą) 
Przygotuj dwa garnuszki. Do każdego dodaj po połowie śmietany i gotuj na małym ogniu. Do jednego garnka dodaj białą czekoladę, a do drugiego mleczną i gorzką, cały czas mieszając. Gotuj do czasu aż czekolada się rozpuści. Lekko przestudź i polewaj nią gotowe donuty. Udekoruj słodyczami. 











SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie ale obawiam się że mocniutko by przesłodziło haha :D // skydancing.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo zachęcająco, może się wkrótce skuszę:)

    lolliesolies.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają jak ze sklepu! CUDNE *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. OMG ALE PRZEPIĘKNE...ALE TE KALORIE...ALE I TAK BYM ZJADŁA 😂

    OdpowiedzUsuń
  5. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwe donuty na wypasie! Ja osobiście zrezygnowałam już z tych wszystkich dodatków na wierzchu, za to popiłabym filiżanką pysznej gorącej czekolady. Jestem jej ogromną fanką i polecam porady https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ Z tymi radami każdy jest w stanie przygotować smakowitą, aromatyczną czekoladę, w zależności od upodobań.

    OdpowiedzUsuń