Popularność tych pączków na moim instagramie przebiła większość moich zdjęć haha :D W sumie Wam się nie dziwie, sama jestem ich wielką fanką :P Nie tylko pięknie wyglądają, ale w smaku również są przegenialne! Skromnie mogę nawet stwierdzić, że są lepsze niż te słynne z Dunkin' Donuts, a zrobiłam je pierwszy raz. Nie są one trudne do przygotowania, dlatego jak będziecie mieli trochę czasu to warto poświęcić go, żeby zrobić takie pyszności!
Składniki (ok. 20 sztuk):
Zaczyn z drożdży:
- 30g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
Do garnuszka rozkrusz drożdże i zasyp je cukrem. Zalej
letnim mlekiem (nie gorącym!). Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Dodaj
mąkę i wymieszaj tak, aby nie było grudek.
Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia, na około 25 minut.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 duże/4 małe żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 kostki roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- olej (do smażenia)
W czasie gdy zaczyn rośnie, w małym rondelku rozpuść masło i
zostaw je do ostygnięcia. Mąkę, sól, cukier i żółtka przygotuj w jednej misce i dodaj gotowy
zaczyn. Mieszaj przy użyciu miksera (końcówki do ciasta drożdżowego – haka). Wlej
masło i mieszaj, aż ciasto przestanie przyklejać się do boków miski. Z gotowego
ciasta uformuj kulę i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 1h).
Po tym czasie ciasto rozwałkowuj na grubość ok. 1 cm i za pomocą
kubka/szklanki wycinaj nim dosyć spore okręgi. Przy użyciu kieliszka wytnij w
nich mniejsze koła. Następnie ponownie odłóż do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Smaż
z obu stron na głębokim oleju. (Uważaj aby temperatura nie była zbyt wysoka, bo
pączki szybko się przypalą, a w środku będą nadal surowe).
Dekoracja:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1,5 tabliczki czekolady białej
- 200g śmietany 36%
- ulubione słodycze ( ja użyłam kinder bueno, ciastek oreo, batonika snickers, pianki marshmallow)
- opcjonalnie: barwnik spożywczy (dodajecie do polewy z białą czekoladą)
Przygotuj dwa garnuszki. Do każdego dodaj po połowie śmietany i gotuj na małym ogniu. Do jednego garnka dodaj białą czekoladę, a do drugiego mleczną i gorzką, cały czas mieszając. Gotuj do czasu aż czekolada się rozpuści. Lekko przestudź i polewaj nią gotowe donuty. Udekoruj słodyczami.
SMACZNEGO!
wygląda przepysznie ale obawiam się że mocniutko by przesłodziło haha :D // skydancing.pl
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo zachęcająco, może się wkrótce skuszę:)
OdpowiedzUsuńlolliesolies.blogspot.com
Wyglądają jak ze sklepu! CUDNE *.*
OdpowiedzUsuńOMG ALE PRZEPIĘKNE...ALE TE KALORIE...ALE I TAK BYM ZJADŁA 😂
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńPrawdziwe donuty na wypasie! Ja osobiście zrezygnowałam już z tych wszystkich dodatków na wierzchu, za to popiłabym filiżanką pysznej gorącej czekolady. Jestem jej ogromną fanką i polecam porady https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ Z tymi radami każdy jest w stanie przygotować smakowitą, aromatyczną czekoladę, w zależności od upodobań.
OdpowiedzUsuń