Już ponad miesiąc mnie tutaj nie było. Jesień nigdy nie była moją ulubioną porą roku, jak zawsze dopada mnie niechęć do robienia czegokolwiek. Brak motywacji, a do tego przeziębienie. Nic nowego, to właśnie mój typowy październikowy nastrój. Nic jednak tak dobrze nie potrafi poprawić mi humoru, jak pyszne, domowe ciasto. Dzisiaj zrobiłam bezę przekładaną kremem kakaowo - malinowym polaną pyszną czekoladą. Do tego owoce, mniam! Chyba czas na stałe zagościć na blogu, tworzenie dla Was postów zawsze sprawia mi ogromną przyjemność :)! Dajcie znać czy przepis Wam się spodobał :)
Składniki (2 blaty bezowe):
- 6 białek
- szczypta soli
- 150g cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki kakao (przesiane)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (posiekanej)
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając, aż cukier nie będzie wyczuwalny, a masa stanie się gęsta i błyszcząca. Dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze przez chwilę. Dodaj kakao i czekoladę, delikatnie wymieszaj. Na papierze do pieczenia narysuj 2 koła o średnicy ok. 20cm i wyłóż na nie jednakową ilość ciasta bezowego. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, od razu zmniejszając temperaturę do 150. Piecz przez ok. 1h. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
Krem:
- 300g śmietany 36%
- 2 łyżki kakao
- garść malin
Śmietanę ubij na sztywno. Połowę masy przełóż do drugiej miseczki. Dodaj kakao i maliny, jeszcze raz zmiksuj. Blaty bezowe przełóż kremem kakaowo-malinowym. Na wierzch wyłóż ubitą śmietanę.
Polewa:
- 100 g śmietany 36%
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Śmietanę przełóż do garnka i zacznij gotować na małym ogniu. Dodaj czekoladę i gotuj do czasu, aż się rozpuści. Ostudzoną polewą udekoruj wierzch ciasta. Górę posyp ulubionymi owocami.
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz