sobota, 21 października 2017

Czekoladowe ciasto bezowe - idealne na jesienne wieczory


Już ponad miesiąc mnie tutaj nie było. Jesień nigdy nie była moją ulubioną porą roku, jak zawsze dopada mnie niechęć do robienia czegokolwiek. Brak motywacji, a do tego przeziębienie. Nic nowego, to właśnie mój typowy październikowy nastrój. Nic jednak tak dobrze nie potrafi poprawić mi humoru, jak pyszne, domowe ciasto. Dzisiaj zrobiłam bezę przekładaną kremem kakaowo - malinowym polaną pyszną czekoladą. Do tego owoce, mniam! Chyba czas na stałe zagościć na blogu, tworzenie dla Was postów zawsze sprawia mi ogromną przyjemność :)! Dajcie znać czy przepis Wam się spodobał :)


Składniki (2 blaty bezowe):

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 150g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki kakao (przesiane)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (posiekanej)
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając, aż cukier nie będzie wyczuwalny, a masa stanie się gęsta i błyszcząca. Dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze przez chwilę. Dodaj kakao i czekoladę, delikatnie wymieszaj. Na papierze do pieczenia narysuj 2 koła o średnicy ok. 20cm i wyłóż na nie jednakową ilość ciasta bezowego. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, od razu zmniejszając temperaturę do 150. Piecz przez ok. 1h. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.


Krem:
  • 300g śmietany 36%
  • 2 łyżki kakao 
  • garść malin
Śmietanę ubij na sztywno. Połowę masy przełóż do drugiej miseczki. Dodaj kakao i maliny, jeszcze raz zmiksuj. Blaty bezowe przełóż kremem kakaowo-malinowym. Na wierzch wyłóż ubitą śmietanę.


Polewa:
  • 100 g śmietany 36%
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Śmietanę przełóż do garnka i zacznij gotować na małym ogniu. Dodaj czekoladę i gotuj do czasu, aż się rozpuści. Ostudzoną polewą udekoruj wierzch ciasta. Górę posyp ulubionymi owocami. 













SMACZNEGO :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz