poniedziałek, 12 marca 2018

Jogurtowa babka z nutą cytrynową w pysznej orzechowej polewie, posypana płatkami róż


Cudowne połączenie masła orzechowego i likieru Sheridan's idealnie pasujące do jogurtowej babki. Ciasto będzie świetnym pomysłem na zbliżające się święta wielkanocne! :) Jest delikatne w smaku i nie za słodkie. Sami spróbujcie, mam nadzieję, że Wam też będzie smakować :-)!!


Składniki:

  • 3 jajka
  • 170 g cukru
  • skórka starta z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki wody różanej
  • 100 ml oleju
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 300g mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka utrzyj z cukrem. Następnie miksując na najwyższych obrotach dodaj skórkę, sok z cytryny i wodę różaną. Dalej miksując powoli do masy wlewaj olej. Zmniejszając obroty miksera dodaj jogurt naturalny, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia (wymieszaną w osobnym naczyniu). Miksuj krótko, tylko do połączenia składników. Ja piekłam ją przez ok. 50 min (bez termoobiegu) w 180 stopniach.

Polewa:
  • 150 g śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125 g mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki likieru Sheridan's
  • różowy barwnik spożywczy
  • płatki róży 
Czas na przygotowanie przepysznej polewy! :) Śmietanę ubij na sztywną pianę. cały czas miksując dodaj cukier puder, następnie mascarpone, masło orzechowe, likier i barwnik. Tak przygotowaną masą dekoruj ostudzone ciasto, na wierzchu posypując je płatkami róży. Smacznego! :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz