Składniki:
- 3 jajka
- 170 g cukru
- skórka starta z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki wody różanej
- 100 ml oleju
- 180 g jogurtu naturalnego
- 300g mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka utrzyj z cukrem. Następnie miksując na najwyższych obrotach dodaj skórkę, sok z cytryny i wodę różaną. Dalej miksując powoli do masy wlewaj olej. Zmniejszając obroty miksera dodaj jogurt naturalny, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia (wymieszaną w osobnym naczyniu). Miksuj krótko, tylko do połączenia składników. Ja piekłam ją przez ok. 50 min (bez termoobiegu) w 180 stopniach.
Polewa:
- 150 g śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 125 g mascarpone
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki likieru Sheridan's
- różowy barwnik spożywczy
- płatki róży
Czas na przygotowanie przepysznej polewy! :) Śmietanę ubij na sztywną pianę. cały czas miksując dodaj cukier puder, następnie mascarpone, masło orzechowe, likier i barwnik. Tak przygotowaną masą dekoruj ostudzone ciasto, na wierzchu posypując je płatkami róży. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz