wtorek, 25 września 2018

Number Cake


Number Cake czyli tort z kruchego, migdałowego ciasta. Ostatnio jest to największy hit internetu, nic dziwnego, że robi taką furorę, trzeba przyznać, że prezentuje się przepięknie! A jak ze smakiem? Jak dla mnie strzał w 10. Jest bardzo klasyczny, myślę, że większości osób będzie on smakował. Możecie go stworzyć w swój własny, wyjątkowy sposób. Może mieć on różne kształty, a także dekorację, wszystko zależy od Was :)! Kształt liczby 20 zrobiłam sama, wycięłam ją z kartonika, wcześniej dokładnie wymierzając każdą cyfrę. Jest to trochę czasochłonne więc możecie taki szablon również wydrukować i podkleić kartonikiem dla usztywnienia. Podane składniki są na porcję tortu, takiego jak na zdjęciach :)


Składniki:

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 250 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
  • 1 jajko
  • 80 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Mąkę przesiej do większej miski. Dodaj zmielone migdały i masło. Posiekaj szybko nożem, aż masa uzyska konsystencję kruszonki. Następnie dodaj resztę składników i dokładnie zagnieć. Po tym czasie z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.

Po wyjęciu ciasta lodówki, podziel go na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość kilku mm (w zależności jak grube ciasto chcecie uzyskać). Przełóż 2 częsci ciasta na blaszkę i za pomocą szablonu i ostrego nożyka wytnij wybrane cyfry. Przed pieczeniem po nakłuwaj ciasto widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez ok. 13-16 minut. Tą samą czynność powtórz z pozostałymi cyframi :). 


Krem:
  • 450 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki likieru karmelowego/ Scheridan's
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
+dekoracja (u mnie: makaroniki, świeże kwiaty, owoce, kinder bueno, bezy)


Składniki przełóż do jednego naczynia i miksuj do czasu uzyskania jednolitego, gęstego kremu. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i udekoruj nim ostudzone cyfry. Następnie nałóż na nie kolejną warstwę kruchego ciasta i powtórz tą czynność. Tak gotowe ciasto dekoruj ulubionymi dodatkami :) Smacznego!! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz