wtorek, 29 września 2015

Przepis na gofry, owsiane i czekoladowe



No i dopadło mnie choróbsko :( Od kilku dni cały czas leże, a czuje się coraz gorzej. Do tego nuda powoli mnie zabija :P Ale nie ma lepszego sposobu na nude jak gotowanie haha :) Cały czas szukam idealnego przepisu na chrupiące gofry, któremu podoła moja gofrownica. Jak narazie mi się nie udało, to chyba znak żeby kupić wkońcu gofrownicę o porządnej mocy :P

Dzisiaj przepis na owsiane i czekoladowe gofry. W smaku wyszły idealne, natomiast są trochę gumowate. Myślę, że do tego przepisu potrzebna będzie gofrownica o mocy przynajmniej 1000W.



Składniki (ok. 12 gofrów):
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 jajka (białka oddzielnie od żółtek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
+do gofrów czekoladowych
  • 2 łyżki kakao
  • 3 kostki pokruszonej czekolady
  • szczypta cynamonu
Dodatkowo: jogurt naturalny, maliny, borówki



Przygotowanie:
Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, olej, wodę, mleko i cukier zmiksuj na jednolitą masę. W drugim naczyniu ubij białka na sztywną pianę i dodaj do zmiksowanej masy. Delikatnie wymieszaj. Połowę masy odłóż do innej miski. Do jednej części dodaj kakao, czekolade i cynamon. Ciasto wlewaj na rozgrzaną i posmarowaną delikatnie olejem gofrownicę. Piecz, do czasu aż gorfy się zarumienią. Studź na kratcę, (nie kładź jeden na drugim, aby nie zmiękły) Podawaj z jogurtem naturalnym i owocami. Smacznego! :)








1 komentarz:

  1. Zrobiłam wczoraj te pyszne gofry i muszę Ci powiedzieć, że są świetne moi bracia się strasznie zajadali ! :D Zapraszam do mnie może spodoba Ci się jakiś wpis :) http://moresik123.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń