sobota, 16 stycznia 2016

Tarta kokosowa z białą czekoladą i granatem


Dzisiaj przygotowałam dla Was pyszną tartę z kremem kokosowym z białą czekoladą, na wierzchu posypaną pestkami granatu. 

Spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 130g zimnego masła
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • szczypta soli

Wyrób wszystkie składniki. Z powstałej masy uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut.  Formę o średnicy 25 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3mm i wyłóż nim formę. Schłodź w lodówce przez kolejne 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki oprósz je mąką pszenną. Ciasto okryj folią aluminową lub wyłóż papierem do pieczenia. Na to wysyp kulki ceramiczne, fasolę lub ryż, które obciążą ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i podpiecz przez ok.15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i papier wraz z obciążeniem. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez min. 5 minut.


Masa kremowa:
  • 250g serka mascarpone
  • 1 opakowanie śmietany 36%
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • tabliczka białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

Śmietanę ubij na sztywno (nie ubijaj za długo, żeby śmietana się nie zwarzyła). Dodaj mascarpone, łyżka po łyżce, mieszając szpatułką. Dodaj wiórki, dalej mieszając, następnie dodaj czekoladę i wymieszaj, do otrzymania gładkiego kremu. Otrzymaną masę wyłóż na schłodzony kruchy spód i posyp wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc.
Ozdób pestkami granatu.










SMACZNEGO! :)

1 komentarz:

  1. właśnie podjęłam się zrobienia tego ciasta, bo wygląda przepysznie! nie wiem jednak, czy masa wyjdzie dobra, bo porobiły mi się grudki po zmieszaniu śmietany i mascarpone... da się to jakoś uratować? :)

    OdpowiedzUsuń