czwartek, 14 lipca 2016

Gofry podawane z sałatką i jajkiem sadzonym


Sałatka ze szpinakiem, kukurydzą i awokado, która idealnie smakuje z jajkiem sadzonym i przepysznymi goframi z serem. Świetny pomysł na obiad! 

Gofry:
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka
  • garść tartego sera
  • przyprawy (pieprz ziołowy, przyprawa do potraw chińskich)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz białek) zmiksuj na gładką masę. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. 
Ciasto wlewaj na rozgrzaną gofrownicę i piecz do zarumienienia (ok. 2-3 minuty).

Sałatka:
  • kilka garści sałaty i szpinaku
  • kukurydza 
  • pokrojone awokado
Wszystkie składniki wymieszaj.


Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy (do sałatek, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, zioła)
Składniki wymieszaj ze sobą i dodaj do sałatki. Przemieszaj.



Przygotowanie:

Gofry podawaj z porcją sałatki i jajkiem sadzonym. 







SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz