Sałatka ze szpinakiem, kukurydzą i awokado, która idealnie smakuje z jajkiem sadzonym i przepysznymi goframi z serem. Świetny pomysł na obiad!
Gofry:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka
- garść tartego sera
- przyprawy (pieprz ziołowy, przyprawa do potraw chińskich)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz białek) zmiksuj na gładką masę. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.
Ciasto wlewaj na rozgrzaną gofrownicę i piecz do zarumienienia (ok. 2-3 minuty).
Sałatka:
- kilka garści sałaty i szpinaku
- kukurydza
- pokrojone awokado
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- przyprawy (do sałatek, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, zioła)
Składniki wymieszaj ze sobą i dodaj do sałatki. Przemieszaj.
Przygotowanie:
Gofry podawaj z porcją sałatki i jajkiem sadzonym.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz