niedziela, 31 lipca 2016

Ciasto czekoladowe ze skórką pomarańczową



Lekko zmodyfikowany przepis na czekoladowe ciasto migdałowe ze strony kwestiasmaku :) Jest przepyszne!


Składniki (średnica formy ok.20cm):

  • 3 duże jaja
  • 150g cukru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 50g zmielonych migdałów
  • 100g mąki 
  • 60g zmielonych wiórków kokosowych
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • tabliczka gorzkiej czekolady i pół mlecznej
  • 200g malin i garść borówek

Przygotowanie:

Jajka zmiksuj z cukrem (przez ok 6 minut). Dodaj kakao, migdały, mąkę, wiórki, skórkę pomarańczy, 3/4 rozpuszczonej tabliczki gorzkiej czekolady i 1/2 z połowy mlecznej (też rozpuszczonej). Wymieszaj, aż powstanie gładka konsystencja. Formę wysmaruj masłem i posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej masę i wyłóż malinami, borówkami (zostaw trochę do dekoracji :P) i resztą czekolady połamanej na kawałki. Piecz w temperaturze 150ºC przez ok. 35minut. Wyłóż i wystudź, następnie udekoruj świeżymi owocami. 






SMACZNEGO! ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz