O tak! Uwielbiam to ciasto, ten pyszny kruchy spód i słodkie, soczyste truskawki. Kojarzy mi się z dzieciństwem, uwielbiałam takie ciasta, z których mogłam wyjadać kruszonkę. Do dziś mam do tego słabość. Sezon na truskawki powoli się kończy, więc trzeba korzystać z okazji, bo niedługo w sklepach znajdziemy już tylko te mrożone.
Składniki (spód):
- 200 g mąki pszennej
- 45 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g masła (pokrojonego na kawałki)
- 60 g cukru
- 1 jajko
Obie mąki przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, masło i jajko. Rozetrzyj masło z resztą składników, a następnie zagnieć ciasto na jednolitą kulę. Przygotuj formę na tartę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wyłóż dno i boki formy ciastem. Zrób dziurki widelcem i wstaw na chwilę do lodówki. Następnie włóż do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut.
Składniki (nadzienie truskawkowe):
- 600g truskawek (pokrojonych w połówki)
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
Składniki (kruszonka):
- 140g mąki pszennej
- 50g mąki ryżowej
- 50g cukru
- 115g masła (pokrojonego na kawałki)
Składniki przełóż do miski. Masło rozcieraj z resztą składników, aż powstaną malutkie okruszki ciasta (kruszonka).
Na podpieczony spód wyłóż truskawki i posyp je kruszonką. Piecz przez ok. 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz