piątek, 29 czerwca 2018

Krucha tarta z truskawkami i kruszonką


O tak! Uwielbiam to ciasto, ten pyszny kruchy spód i słodkie, soczyste truskawki. Kojarzy mi się z dzieciństwem, uwielbiałam takie ciasta, z których mogłam wyjadać kruszonkę. Do dziś mam do tego słabość. Sezon na truskawki powoli się kończy, więc trzeba korzystać z okazji, bo niedługo w sklepach znajdziemy już tylko te mrożone.


Składniki (spód):

  • 200 g mąki pszennej 
  • 45 g mąki ryżowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g masła (pokrojonego na kawałki) 
  • 60 g cukru
  • 1 jajko 

Obie mąki przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, masło i jajko. Rozetrzyj masło z resztą składników, a następnie zagnieć ciasto na jednolitą kulę. Przygotuj formę na tartę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wyłóż dno i boki formy ciastem. Zrób dziurki widelcem i wstaw na chwilę do lodówki. Następnie włóż do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. 


Składniki (nadzienie truskawkowe):
  • 600g truskawek (pokrojonych w połówki) 
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. 


Składniki (kruszonka):
  • 140g mąki pszennej
  • 50g mąki ryżowej
  • 50g cukru
  • 115g masła (pokrojonego na kawałki)
Składniki przełóż do miski. Masło rozcieraj z resztą składników, aż powstaną malutkie okruszki ciasta (kruszonka). 


Na podpieczony spód wyłóż truskawki i posyp je kruszonką. Piecz przez ok. 40 min. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz