czwartek, 17 sierpnia 2017

Pudding chia z musem bananowo-piernikowym


Kolejnym moim konkursowym przepisem jest pudding chia na mleku kokosowym. W połączeniu z musem bananowo-piernikowym smakuje obłędnie. Do tego przepisu zdecydowałam się dodać pierniki uszatki z glazurą o smaku miętowym. Dodatek mięty dodaje jeszcze większego orzeźwienia. Pierniki nie muszą kojarzyć się jedynie z zimowymi wieczorami pod kocem z gorącym kubkiem herbaty. Ten deser jest idealny na letnie upały, a najlepiej smakuje prosto z lodówki :-)!

Składniki (na 2 porcje):
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki syropu daktylowego
  • 3 banany (mogą być lekko zmrożone)
  • 1 marakuja
  • 1/2 opakowania pierników Uszatki Kopernik
Dodatkowo: kilka pierników do dekoracji 


Przygotowanie:
Nasiona chia wymieszaj z mlekiem i syropem daktylowym. Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Banany, marakuję i pierniki włóż do kielicha blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Pudding wlej do połowy szklanki, na wierzch dodając powstały mus. Górę posyp pokruszonymi piernikami. I gotowe! :)









Smacznego :-)!

2 komentarze: