Kolejnym moim konkursowym przepisem jest pudding chia na mleku kokosowym. W połączeniu z musem bananowo-piernikowym smakuje obłędnie. Do tego przepisu zdecydowałam się dodać pierniki uszatki z glazurą o smaku miętowym. Dodatek mięty dodaje jeszcze większego orzeźwienia. Pierniki nie muszą kojarzyć się jedynie z zimowymi wieczorami pod kocem z gorącym kubkiem herbaty. Ten deser jest idealny na letnie upały, a najlepiej smakuje prosto z lodówki :-)!
Składniki (na 2 porcje):
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki syropu daktylowego
- 3 banany (mogą być lekko zmrożone)
- 1 marakuja
- 1/2 opakowania pierników Uszatki Kopernik
Dodatkowo: kilka pierników do dekoracji
Nasiona chia wymieszaj z mlekiem i syropem daktylowym. Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Banany, marakuję i pierniki włóż do kielicha blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Pudding wlej do połowy szklanki, na wierzch dodając powstały mus. Górę posyp pokruszonymi piernikami. I gotowe! :)
Smacznego :-)!
Jak zawsze jestem zakochana w twoich zdjęciach! ♥
OdpowiedzUsuńdziękuję 💞💞
Usuń