niedziela, 13 marca 2016

Pavlova z bitą śmietaną, polewą czekoladowo-kokosową, posypana płatkami migdałów


Moja pierwsza pavlova, idealna w smaku, ale niestety opadła od razu po wyłączeniu piekarnika. Nie przeszkodziło to jednak w tym, żeby wyszła przepyszna. Chrupiącą górę skruszyłam na wierzch, a na to wyłożyłam bitą smietanę, która idealnie komponuje się z polewą czekoladową.

Przepis na bezę ze strony mojewypieki.com. 


Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
 Przygotowanie:

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier, ciągle miksując, do uzyskania błyszczącej i puszystej masy. Dodaj sok z cytryny i dalej ubijaj. Wsyp skrobię i wymieszaj szpatułką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj nieduży okrąg o średnicy ok 20cm. Na to wyłóż masę bezową i delikatnie wyrównaj ją szpatułką. Wstaw do nagrzanego do 180ºC, po 5 minutach zmniejsz do 150ºC i piecz przez 1,5h. Studź w lekko uchylonym piekarniku.


Dekoracja:
  • 200g śmietany 36%
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • 2 łyżki masła
  • płatki migdałów
  • czekoladowe gwiazdki magic stars
Śmietanę ubij na sztywną pianę i wyłóż ją na wierzch bezy. Czekoladę rozpuść z likierem i masłem, lekko wystudzoną polej na ciasto. Posyp płatkami migdałów i gwiazdkami magic stars. 








SMACZNEGO! :-)

4 komentarze:

  1. Beza sie tak zapadła czy wykrajalas ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tą chrupiącą część, która się zapadła wykroiłam i skruszyłam na wierzch bezy :)

      Usuń
  2. O matko jak to pięknie wyglada, muszę spróbować :D
    http://quite1simple.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko jak to pięknie wyglada, muszę spróbować :D
    http://quite1simple.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń